Elina Laine
And it has also help me to know myself, who I am. And who I suppose to be also it has help me in different things. — — First they have encourage me to not lose hope also to be confident. They encourage me to not being fearing anyone.
Sitaatti on tansanialaisen naisen haastattelusta, jossa hän kertoo, miten sosiaalityöntekijät ovat tukeneet häntä. Kuten vastauksesta huomataan, sosiaalityöntekijät ovat tukeneet häntä elämässä, jossa on toivoa, mahdollisuus olla oma itsensä, ja jossa ei ole pelkoa.
Joka vuosi 2 miljoonaa tyttöä synnyttää lapsen alle 15-vuotiaana, 12 miljoonaa tyttöä joutuu vuosittain naimisiin alle 18-vuotiaana, ja noin 47 000 naista kuolee abortin seurauksena (Plan 2019; YK-liitto 2019). Näissä luvuissa todentuu raa’asti sukupuoleen kohdistuva sorto, joka koskettaa satuttavimmin haavoittuvassa asemassa eläviä naisia ja tyttöjä.
Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin 8. maaliskuuta, jonka tarkoituksena on muistuttaa tasa-arvon tärkeydestä ja edistää sukupuolten välistä yhdenvertaisuutta. Päivän teemassa on jotain niin tuttua sosiaalityön kansainväliselle määritelmälle, jonka mukaan sosiaalityöntekijät ovat keskeisiä toimijoita yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien periaatteiden edistäjinä. Seuraavaksi pohdin, mitä tällä määritelmällä voidaan tarkoittaa tansanialaisessa sosiaalityössä tyttöjen ja naisten toimijuuden näkökulmasta.
Tansaniassa monen naisen ja tytön toimijuutta rajoittaa rakenteellinen eriarvoisuus. Ylipäätään ympäröivä kulttuurikonteksti, poliittinen ilmapiiri ja yhteiskunnalliset puitteet ovat suhteessa siihen, millaisia toimijuuksia tytöille ja naisille muodostetaan sosiaalityössä. Toisaalta tansanialaisessa sosiaalityössä on runsaasti käytännön tekoja, joilla puretaan tyttöihin ja naisiin kohdistuvia sortavia rakenteita. Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden periaatteiden edistäjinä sosiaalityöntekijät ovat osana niin paikallistason muutostyötä kuin globaalin eriarvoisuuden kitkemistäkin.
Tansaniassa sosiaalityötä tehdään erityisesti yksinhuoltajaäitien, isoäitien ja teiniäitien kanssa. Yhteiskunnassa ja sosiaalityössä äitiyteen kohdistetaan erityisiä toiveita, huolia ja vastuunkysymyksiä. Tansaniassa perhe ja suku ovat käytännössä lapsen ainoa sosiaalinen ja taloudellinen turva. Toisaalta tansanialaisessa sosiaalityössä saatetaan esittää myös kriittisiä näkökulmia, joissa kyseenalaistetaan äitiyteen liittyviä moralisoivia sävyjä. Samalla äitiys voi olla keskeinen osa naisen sosiaalista identiteettiä yhteisössä, jossa arvostetaan monilapsisia perheitä.
Äidiksi tullaan nuorena Tansaniassa. Seksuaaliterveys, seksi ja ehkäisy ovat kulttuurisesti vaiettuja aiheita erityisesti maaseudulla. Presidentti John Magufuli on kieltänyt raskaaksi tulleiden tyttöjen koulunkäynnin ja lähes samaan hengenvetoon kehottanut yksilöitä luopumaan ehkäisystä. Nämä ristiriitaiset kannanotot heijastuvat tyttöjen ja naisten rajoittuneeseen toimijuuteen.
Sosiaalityössä työskennellään paljon peruskouluikäisten raskaaksi tulleiden tyttöjen kanssa, jolla ei ole mahdollisuutta koulunkäyntiin. Vaikka toimijuus on rajoittunutta, kytkeytyy siihen myös vastarintaa; esimerkiksi tytöt tekevät abortin omatoimisesti ja näin he ottavat tulevaisuutensa haltuun. Abortin tekeminen omatoimisesti on kuitenkin hengenvaarallista. Sosiaalityössä vaaditaan rohkeutta nostaa esille kulttuurisesti vaiettuja aiheita ja kyseenalaistaa poliittisia päätöksiä, joissa ylläpidetään sukupuolten välistä eriarvoisuutta.
Sosiaalityössä kohdataan runsaasti satutettuja ja rajoitettuja toimijuuksia, mutta myös toimijuuden mahdollisuuksia. Yhteisösosiaalityö on vahvalla jalustalla Tansaniassa. Sosiaalityössä organisoidaan esimerkiksi tyttöryhmiä. Ryhmätoiminta vahvistaa tyttöjen vertaisuuteen perustuvaa toimijuutta. Lisäksi psykososiaalisessa sosiaalityössä vahvistetaan tyttöjen turvallisuuden tunnetta ja itseluottamusta. Tytöt eivät ole vain sosiaalityön käytännön kohteina, vaan he voivat itse vaikuttaa toiminnan sisältöön ja ryhmässä keskusteltaviin aiheisiin. Tytöillä on unelmia ja tulevaisuuden suunnitelmia, joiden mahdollistajana sosiaalityöntekijän rooli voi olla merkittävä.
Tansaniassa sosiaalityö ei kohtaa tyttöjä vain alistettuina uhreina, vaan tavoittaa asiakkaan ainutlaatuisen toimijuuden niissäkin tilanteissa, joissa se on hiljaista, haavoittunutta ja rakenteiden rajoittamaa. Palaan vielä alun sitaattiin; elämä, jossa on toivoa, mahdollisuus olla oma itsensä, ja jossa ei ole pelkoa. Nämä teemat ovat myös ihmisarvoisen ja yhdenvertaisen maailman perusta.
Lähteet:
Plan (2019), [online]. https://plan.fi/tyt%C3%B6t. Luettu 14.3.2019.
YK-liitto (2019) Kansainvälinen naistenpäivä [online] https://www.ykliitto.fi/node/2396. Luettu 14.3.2019.
Kirjoittaja Elina Laine suoritti sosiaalityön harjoittelun Tansaniassa. Harjoittelun aikana Laine keräsi tutkimusaineistoa graduunsa, jota myös tässä kirjoituksessa hyödynnetään.
Tutustu tarkemmin Laineen graduun: