On kulunut noin puolitoista vuotta siitä, kun tansanialaisten pienyrittäjänaisten Wamama na Biashara -mikrolainarinki perustettiin Globaali sosiaalityö ry:n toimijoiden tuella Tansanian Mto wa Mbussa. Voit lukea tarkemmin ringin perustamisesta tästä blogikirjoituksesta. Tiivistetysti ringin tarkoituksena on tukea vaikeassa tilanteessa olevia naisia vahvistamalla heidän yritystoimintaansa, minkä myötä heillä on mahdollisuus nostaa itsensä taloudellisesti turvatumpaan asemaan. Ilman mikrolainaa naisilla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta investoida mikrobisnekseensä, sillä naisten tulot eivät olleet riittävät edes välttämättömien kulujen, kuten ruoan ja asumisen kattamiseen. Tässä kirjoituksessa kerron hieman naisten kuulumisia ja päivitän yhteisön tämänhetkistä tilannetta.
Mikrolainaringissä on ollut mukana tähän mennessä 28 naista, joista kymmenen on ehtinyt maksaa mikrolainan kokonaan takaisin ja laittaa näin varat kiertoon seuraavalle. Wamama na Biashara -projektissa mukana olleet naiset kertoivat olevansa todella tyytyväisiä mikrolainaringin toimintaan ja erityisesti sen inhimilliseen takaisinmaksuaikatauluun. Tavoitteena on edelleen kehittää ja laajentaa toimintaa, jotta yhä useampi yhteisön jäsen saisi mahdollisuuden nousta taloudellisesta ahdingosta. Jonossa on tällä hetkellä lähes kaksikymmentä naista odottamassa omaa vuoroaan. Annetut mikrolainat ovat olleet suuruudeltaan 50,000-250,000 Tansanian shillinkiä, eli noin 20-100 euroa. Mitä tämän suuruisella lainalla sitten saa aikaan?
Yksi ensimmäisiä mukaan lähteneitä naisia oli Mama Violet. Hän valmisti viime vuonna kauniita käsityötuotteita, joiden tuotoista puolet on ohjattu tukemaan ringin toimintaa. (Tuotteita on edelleen ostettavissa – kurkkaa kuvat täältä ja laita meille sähköpostia halutessasi omasi!) Lainan ja käsityötuotteista saamansa provision voimin perhe on saanut rakennettua talonsa katon loppuun. Ennen rinkiin mukaan lähtemistä kolmilapsisen perheen katto ei riittänyt kattamaan aivan koko taloa, jolloin sadevesi tuli ainoan katetun huoneen toisesta päädystä sisään. Nyt he ovat saaneet laajennettua kattoa niin, että perheen teini-ikäisellä tyttärellään on oma huone. Myös ompelimona toimiva huone on suojassa sadepäivien varalta, mikä mahdollistaa työskentelyn sadekauden aikaan.
Toinen varhaisimmista mukaan lähteneistä naisista, Mama Toni, on elättänyt itsensä ja kolme lastaan myymällä naapurikaupunkien markkinoilta ostamiaan vaatteita. Mama Tonin mies työskenteli aiemmin puutarha-alan yritykselle, joka kuitenkin joutui lopettamaan toimintansa koronapandemian vuoksi. Yrityksen mentyä konkurssiin, perhe sai pienen kompensaation, jonka turvin he rakensivat talonsa asumiskuntoiseksi. Kun uutta työtä ei löytynyt, lasten isä lähti toiseen kaupunkiin, ja jätti äidin ja lapset pärjäämään omillaan. Heillä ei ole ollut kontaktia miehen kanssa tämän lähdön jälkeen sitten joulukuun 2021. Mama Toni tienasi ennen mikrolainarinkiin mukaan lähtemistä noin kaksi euroa päivässä. Lainan turvin hän on ostanut parempia vaatteita myyntiin ja tuplannut voittonsa. Summa kuulostaa edelleen pieneltä, mutta se on riittänyt jopa pienen kanalan rakentamiseen. Kanala tuottaa munia paitsi omaan käyttöön, myös myyntiin. Näin ollen perheen taloudellinen turvallisuus on kasvanut, eikä ole riippuvainen ainoastaan vaatteiden myyntitoiminnasta.
Yksi mukaan lähteneistä naisista, Mama Zaina, pyöritti aiemmin miehensä kanssa tuottavaa myyntitoimintaa toimittamalla ruoka-aineita ja tarvikkeita eri turistihotelleille. Joitain vuosia sitten parille syntyi intersukupuolinen lapsi. Sukupuolen moninaisuus on Tansaniassa vaiettu aihe, ja sen ympärillä on paitsi epätietoisuutta, myös paljon vääriä uskomuksia. Lisäksi siihen liitetään valtavasti häpeää. Intersukupuolisen lapsen syntymä oli perheelle suuri kriisi, joka lopulta ajoi tuoreen isän kamppailuun vakavan päihdeongelman kanssa. Parin yhteinen liiketoiminta romahti, ja myös Mama Zainan elämänhallinta heikkeni useammaksi vuodeksi. Ennen lainan saamista hän oli jo päässyt jokseenkin jaloilleen, mutta taloudellinen ahdinko oli edelleen suuri. Mama Zaina sai maksettua noin 100 euron mikrolainansa loppuun syksyllä 2023 ja on sen turvin saanut hiljalleen palautettua myyntitoimintaansa. Hän on parhaillaan avaamassa omaa kauppaa kaupungin keskustaan ja on jo saanut solmittua uudelleen suhteita hotelleihin sekä turismin parissa toimiviin yrityksiin, päästen näin takaisin kiinni aiemmin hyvin tuottavaan bisnekseensä. Paitsi että mikrolaina on auttanut häntä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, on se myös mahdollistanut jälleen merkityksellisenä yhteisön jäsenenä toimimisen ja palauttanut itsearvostuksen vaikeiden vuosien jälkeen.
Yllä olevat kuvaukset ovat vain muutama esimerkki monesta onnistumisesta. Mukaan mahtui myös kaksi naista, jotka eivät koskaan aloittaneet lainan maksamista takaisin, sekä muutama, joista ei enää muutaman kuukauden maksamisen jälkeen kuulunut mitään. Valtaosa mukana olevista naisista kuitenkin edelleen jatkaa lainan takaisinmaksua, ja uusia mikrolainoja on annettu viimeksi kuluneena syksynä. Ehkäistäksemme väärinkäytöksiä loimme naisten kanssa käytännön, jossa jokaisen uuden rinkiin tulijan tulee saada vakuudet vähintään kahdelta jo mukana olevalta naiselta. Näin mukaan tulevat naiset ovat tuttuja, ja he voivat tarjota toisilleen myös keskinäistä tukea ja kannustusta. Pohdinnassa on käynyt myös pienen koron lisääminen mahdollisten maksamattomien lainojen kattamiseksi, mutta toistaiseksi mikrolainat on edelleen annettu ilman korkoa.
Käydessämme keskusteluja paikallisten naisten kanssa, alkoi erään mikrolainoja tarjoavan toimijan nimi toistua keskusteluissa. Monet olivat ottaneet lainan tältä järjestöltä, jolla on rahoitustoimintaa paitsi Tansaniassa, myös muissa maissa ympäri Afrikkaa ja Aasiaa. Järjestö myöntää mikrolainoja yritystoimintaan erityisesti naisille ja markkinoi itseään sosiaalisena yrityksenä, mutta naisten tarinoista hahmottui kuva hyvin tiukoista ehdoista ja lähes olemattomasta joustovarasta. Lainan saadakseen vakuudeksi tulee luvata esimerkiksi sänky, kaappi tai muu hieman arvokkaampi kodin tavara. Lainan korko liikkuu reilusta 10%:sta 25%:iin ja lainaerät erääntyvät maksettavaksi kerran viikossa. Naisten kertoman perusteella neuvotteluvaraa ole. Käytännössä tämä ei jätä tilaa pienellekään bisneksen heilahtelulle puhumattakaan omasta tai vaikkapa lapsen sairastumisesta.
Kyseiseltä järjestöltä lainan ottaneet naiset kertoivatkin elävänsä jatkuvassa stressitilassa. Kuulin tarinoita useammasta naisesta, jotka olivat paenneet velkojia epäonnistuttuaan maksamaan lainaa sovitussa aikataulussa, ja osa oli jopa jättänyt lapsensa muiden sukulaisten kasvatettavaksi lähdettyään toiseen kaupunkiin. On ymmärrettävää, että isompi, satoja tuhansia lainansaajia palveleva monikansallinen mikrolainaorganisaatio tarvitsee pyöriäkseen myös tuottoja. Kuitenkin käytännön tasolla tiukat ehdot ja korkeat korot johtavat epäinhimillisiin tilanteisiin hyvin inhimillisten vastoinkäymisten johdosta.
Ajattelen, että tarvetta Wamama na Biashara -projektin kaltaiselle ruohonjuuritason toiminnalle olisi enemmänkin – toiminnalle, joka on lähtöisin yhteisön naisista itsestään ja on heidän näköistään. Kuten jo aiemmassa blogikirjoituksessa kirjoitin, hyötyvät naisten taloudellisen tilanteen kohentumisesta erityisesti heidän lapsensa. Valtaosa lisääntyneistä tuloista menee naisten mukaan heidän lastensa tarpeisiin, kuten koulutarvikkeisiin ja ravitsevampaan ruokaan. Kun useissa perheissä äiti on lasten ainoa elättäjä, ei lasten ja nuorten tilannetta voi parantaa korjaamatta naisten taloudellista epävarmuutta. Siksi on tavattoman hienoa, että Globaali sosiaalityö ry kohdistaa vuoden 2023 joulunajan keräyksensä tukemaan Wamama na Biashara -mirkolainaringin toimintaa!
Jos haluat tukea toimintaa, voit tehdä suoran lahjoituksen alla olevilla tiedoilla. Kiitos myös kaikille tähän mennessä mukana olleille, tukenne on koskettanut hyvin konkreettisesti paitsi lainan saaneita naisia, myös heidän lähipiiriään, ensisijaisesti yhteisön lapsia ja nuoria!
Kirjoittaja on Leea Lakkala, sosionomi (AMK) ja Globaali sosiaalityö ry:n aktiivi
Anna tukesi tansanialaisten yksinhuoltajaäitien yritystoiminnan vahvistamiseen Wamama na Biashara -projektin kautta:
Lahjoita haluamasi summa Globaali sosiaalityö ry:n keräystilille
Tilinumero: FI39 6601 0001 0306 59
Merkitse maksun viitteeksi 3599
Globaali sosiaalityö ry:n keräyslupa RA/2021/42 on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Keräyksen järjestää Globaali sosiaalityö ry.