Oikeusministeriö ja yhdenvertaisuusvaltuutettu käynnistivät syksyllä 2021 Olen Antirasisti -kampanjan, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa antirasismista, kannustaa ihmisiä toimimaan antirasistisesti omassa arjessaan sekä hahmottamaan rasismin vaikutuksia laajemmin yhteiskunnassa. Globaali sosiaalityö ry on mukana kampanjassa, sillä haluamme edistää antirasismia omassa yhteisössämme, sosiaalialan toimintaympäristöissä, yhteiskunnassa ja kaikilla elämän osa-alueilla.
Voidaksemme toimia antirasistisesti, tulee meidän ensin ymmärtää, mitä kaikkea rasismi on. Olen Antirasisti –kampanjasivulla rasismi määritellään seuraavasti: “Rasismi on ajatusmalli, jossa ihmisryhmiä määritellään alempiarvoiseksi esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella. Rasismi voi näyttäytyä eri yhteiskunnan alueilla yksilöiden ja ryhmien välisenä tahallisena tai tahattomana ennakkoluuloihin ja vierauden pelkoihin perustuvana käytöksenä tai yhteiskunnan rakenteissa olevina syrjivinä käytäntöinä. Rasismi ylläpitää eriarvoisuutta ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa. Rasismi on järjestelmä, jossa politiikka, institutionaaliset käytännöt, kulttuuri ja muut normit ylläpitävät yhteiskunnallisia valta-asetelmia, joissa tiettyjä ihmisryhmiä pidetään toisia ihmisryhmiä alempiarvoisempina.”
Rasismi voi olla suoraa tai epäsuoraa, tietoista tai tiedostamatonta. Rasismia esiintyy niin henkilökohtaisella kuin rakenteellisella tasolla, ja koska länsimainen yhteiskuntamme perustuu historiallisesti rasistisille rakenteille, on se läsnä arjessamme mitä hienovaraisimmin tavoin. Se voi näkyä siinä, kenen ääni pääsee yhteiskunnassa kuuluviin, kenen tuottamaan tietoon luotetaan, kenen näkökulmasta historiaa kirjoitetaan, minkälaisia mielleyhtymiä mieleemme nousee kohdatessamme rodullistetun ihmisen, mitä sanoja käytämme tai miten alitajuisesti pidämme valkoisuutta normina ja tavoiteltavana – tai miten kohtelemme eri taustoista tulevia pakolaisia.
Kuva: Michaela Moua
Mitä sitten on antirasismi? Ei riitä, että sanoudumme irti rasismista, vaan meidän tulee aktiivisesti toimia sitä vastaan ja purkaa sitä ylläpitäviä rakenteita. Antirasismi on siis tietoista ja aktiivista toimintaa. Sen tarkoituksena on tunnistaa ja purkaa näitä syrjiviä rakenteita sekä toiminta-, ajattelu- ja puhetapoja. Kuten kampanjasivulla todetaan, “antirasistista toimintaa on se työ, joka vähentää etnistä syrjintää, syrjivien käytäntöjen vaikutuksia ja kielteisiä ennakkoluuloja.”
Sosiaaliala ei ole muusta yhteiskunnasta irrallinen saareke, päinvastoin toimimme syvällä yhteiskunnallisten kysymysten äärellä niin yksilö-, yhteisö- kuin rakenteellisella tasolla. Yhdenvertaisuuden edistäminen ja syrjinnän ehkäisy on paitsi sosiaalialan ammattietiikkaan valettu perustavanlaatuinen arvolähtökohta, myös lakiin kirjoitettu velvoite. Kuten toimittaja, kirjailija ja sosiaalityöntekijä Koko Hubara (2020) kirjoittaa gradussaan, sosiaalityö tunnistaa lähes kaikki muut intersektiot, kuten köyhyyden, sukupuolen ja vammaisuuden, mutta niin sanottua ”rotua” sosiaalisena konstruktiona ei käsitellä sosiaalityön opetuksessa tai suomenkielisessä tutkimuksessa juurikaan. Jos aihetta ei tutkita suomen kielellä, eikä siitä löydy suomenkielistä materiaalia, syntyy herkästi vaikutelma, ettei tämä asia kosketa Suomea. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. (Lue lisää mm. Hubara, Talentia-lehti, Biranvand Höysniemi).
Sosiaalialalla rasismin tunnistamattomuus on erityisen haitallista, sillä työskentelemme usein haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden kanssa. Ellei rasismia tunnisteta ja käsitellä, jättää se traumat, jotka saattavat syrjäyttää asiakkaita palveluiden ulkopuolelle. Toistuvilla rasismikokemuksilla voi olla vakavia vaikutuksia ihmisen mielenterveyteen ja hyvinvointiin (mm. Maailman kuvalehti). Siksi on äärimmäisen tärkeää, että kaikki sosiaalialan ammattilaiset työskentelevät antirasistisella työotteella.
Kuten sanottu, tarvitsemme entistä enemmän antirasistista koulutusta ja ymmärrystä koko yhteiskunnassa, mutta erityisesti sosiaalialalla, jossa yhteiskunnallisiin epäkohtiin puuttuminen ja vaikuttamistyö ovat olennainen osa ammattietiikkaa. Ei riitä, että minä tai sinä yksittäisinä sosiaalialan ammattilaisina kohtelemme kohtaamiamme ihmisiä tasavertaisesti, emmekä toimi rasistisesti, kun ympäröivä yhteiskunta on rasististen ajatusmallien ja käytäntöjen kyllästämä.
Moni voi sanoa ja uskoa vastustavansa rasismia, mutta kuitenkin elää kulttuurisesti tai etnisesti etuoikeutetussa asemassa riippumatta siitä tunnistaako sitä vai ei. Omien etuoikeuksien reflektointi voi olla kiusallista, sillä voi olla vaikea tunnustaa, miten oma kasvuympäristö, elämänkokemukset tai ihmissuhteet ovat tukeneet ajattelumalleja ja toimintatapoja, jotka perustuvat rodun tai etnisen taustan perusteella tapahtuvaan syrjintään. Omien etuoikeuksien tunnistaminen on kuitenkin antirasistisen toiminnan alkupiste: sellaista mitä ei huomaa, ei voi myöskään muuttaa. Syrjintää ylläpitävää kulttuuria pitää pystyä haastamaan useilla tasoilla: omassa elämässä, yhdistystoiminnassa, sosiaalityössä ja kaikkialla.
Antirasistisen ajattelun tukeminen on tärkeää, mutta meidän tulee myös miettiä, miten muuttuvat ajatuskulut ja rakentavat keskustelut muuttuvat toiminnaksi. Miten yhdessä pohtiminen johtaa nykyisten toimintatapojen muuttamiseen? Miten puramme rasistisia ja syrjiviä rakenteita? Globaali sosiaalityö ry järjestää tilaisuuden keskusteluun, jossa käsitellään rasismia ja antirasismia sosiaalialalla. Kutsumme mukaan kaikki sosiaalialalla työskentelevät, alan opiskelijat ja aiheesta kiinnostuneet. Tervetuloa rakentamaan kanssamme antirasistisempaa tulevaisuutta!
*
Mitä? Globaali sosiaalityön kaikille avoin keskustelutilaisuus antirasismista sosiaalialalla: “Keskustelua valkoisuudesta ja tyhmiä kysymyksiä rasismista”. Tule paikalle joko vain kuulolle tai osallistumaan keskusteluun. Tässä keskustelussa ei ole tyhmiä kysymyksiä, vaan olet tervetullut paikalle riippumatta siitä, kuinka paljon aihepiiristä ennalta tiedät. Keskustelussa mukana GST:n hallituksen jäseniä alustamassa aiheesta ja ohjaamassa keskustelua.
Missä? Microsoft Teams-verkkoalusta (linkki poistettu)
Milloin? Tiistaina 19.4.2022 klo 18:00
Tervetuloa mukaan!
************************
Kirjoittajat:
Globaali sosiaalityö ry:n aktiivit